ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο μου. Εδώ θα βρείτε σκέψεις μου και φωτογραφίες μου. Τίς δυο αγαπημένες μου ασχολίες.

Ενημερώνω πως οτιδήποτε είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο μου, φωτογραφία μου ή κείμενο μου, έχει κατωχυρωθεί για πνευματικά δικαιώματα και επομένως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγγραφη άδεια μου. Ευχαριστώ.
To your information: Anything uploaded in this blog has been through copyright procedure, thus any attempt of copying part or a whole is due to prosecution.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΟΥΚΙΔΑΚΙ

Πως σας ήρθε η ιδέα;

Η ιδέα ήρθε εξ’ αιτίας της Marleen, φίλης και συνεργάτιδας από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, που τράβηξε τη σκανδάλη του μυαλού μου και της κόρης μου Ειρήνης που έστησε το σκηνικό γνωρίζοντας πως μόνο έτσι θα έβγαζα σε βιβλίο αυτά που γράφω.   

Που γράψατε το βιβλίο σας;

Στο τραπέζι της κουζίνας, σ’ ένα παλιό λάπτοπ την ώρα που μαγείρευα για την επομένη… 11 με 1 το βράδυ, μετά τη δουλειά. Όλο αυτό αποτελούσε μέρος του στοιχήματος με την κόρη μου, που έπρεπε να κερδίσω.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;

Όσο χρειαζόταν ώστε να κερδίσω το στοίχημα… J Σ’ ένα υπεύθυνο συγγραφέα, εκείνο που θέλει πολύ χρόνο είναι το χτένισμα του κειμένου του, το διάβασμα και το ξαναδιάβασμα, οι διορθώσεις που ενδεχομένως θα κάνει, έτσι ώστε να παραχθεί ένα άρτιο κείμενο.  Αυτό είναι που παίρνει τον περισσότερο χρόνο. 

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;

Δυο λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που παλεύει με τις αρχές της και τον έρωτα της νομίζω δεν φτάνουν… πιστεύω, ωστόσο, πως είναι ένα εγχειρίδιο, χρήσιμο σε κάθε νέα γυναίκα προκειμένου να αποφύγει λάθη που θα της κοστίσουν την ψυχική της ηρεμία και όμορφα χρόνια από τη ζωή της.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;

Βεβαίως! Η ιστορία μου αφορά τις δυο ομάδες ανθρώπων που όλοι μπορούμε να διακρίνουμε γύρω μας … τους απλούς καλλιεργημένους και βέβαιους για τα πιστεύω τους και τους «δήθεν» που μόνος τους σκοπός είναι να τρέχουν πίσω από το κέρδος και κάθε τους πράξη να γίνεται για τις εντυπώσεις…

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;

Την πνευματική καλλιέργεια της οικογένειας Λεοντιάδη και το γεγονός πως τα επίθετα των ηρώων δεν τα έχω επιλέξει τυχαία! Επίσης τις αναφορές που κάνω σε μέρη που αγάπησα, έζησα και κάποιες φορές πόνεσα.  

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;

Ο Γιάννης. Είναι αυτός που θα δώσει τη λύση, αυτός που έχει κοπιάσει  για να δημιουργηθεί, αυτός που πρέπει να θαυμάζει ο καθένας μας ακριβώς επειδή έχει παλέψει μόνος του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;

Εκτός από περιγραφές και εικόνες που σύμφωνα με την άποψη πολλών αναγνωστών μου είναι συναρπαστικές, προσφέρει ηθικά διδάγματα για κάθε άνθρωπο μα πάνω απ’ όλα για κάθε γυναίκα!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;

Φοβάστε...

Αγαπάτε...

Ελπίζετε...

Θέλετε...

Φοβάμαι το μέλλον που δεν μπορώ να ορίσω, αγαπώ όποιον θέλει να μαθαίνει, ελπίζω πως οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε έναν κόσμο με περισσότερες αρχές και καλλιέργεια, θέλω να βλέπω τον κόσμο γεμάτο με χαρούμενους ανθρώπους…

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;

Να σας πω ποιοι ΔΕΝ θα το λατρέψουν… όλοι αυτοί που ξέρουν πως δεν είναι κάτι και δεν προσπαθούν να γίνουν έστω και το ελάχιστο…

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;

Γιατί θα σας αρέσει ίσως; J

Γιατί δεν πρέπει;

Για να μην θυμώσετε με τον Άλκη και το περιβάλλον του J

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;

Στα βιβλιοπωλεία, στις εκδόσεις ΜΑΧΗΤΗΣ για το χονδρεμπόριο (Τηλ. 2341 022900) και σ’ εμένα (e-mail: mhassapi@gmail.com) που θα έχω έτσι τη χαρά να σας γνωρίσω από πιο κοντά.   

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;

Μπροστά στον υπολογιστή να ετοιμάζω το επόμενο μυθιστόρημα μου, το οποίο είχα γράψει χειρόγραφα στην Αγγλική γλώσσα και τώρα το μεταφέρω στην Ελληνική. Ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα, αν και έχουν προτεραιότητα τα παραμύθια που έγραψα ενδιάμεσα –βλέπετε ετοιμάζομαι να γίνω γιαγιά J

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;

Το ασημί που βγαίνει πίσω από τα σκούρα σύννεφα όταν ο ήλιος κρύβεται… γιατί όπως λένε οι Άγγλοι, “Every cloud has a silver lining”.

Ποια μουσική;

Οποιαδήποτε είναι αυθεντική και καλογραμμένη. 

Ποιο άρωμα;

Το άρωμα που αποπνέει η μόρφωση και η ηρεμία της ψυχής.

Ποιο συναίσθημα;

Άλλες φορές ο θυμός και άλλες φορές το «αχ, τι ωραίοι που είναι οι άνθρωποι».

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;

«Σειρά στην τηλεόραση», είπε η Νεφέλη  που είναι Θεατρολόγος και Σκηνοθέτης.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;

Εκπαιδευτικός… αυτό είναι το κύριο επάγγελμά μου και θα το άλλαζα μόνο με τη συγγραφή.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;

Α! Δύσκολη ερώτηση… πρώτος έρχεται ο Καζαντζάκης και μετά ο Λουντέμης… και η Αλκυόνη Παπαδάκη, και ο Χρήστος Γιανναράς…  τόσοι πολλοί… δεν ξέρω ποιον να διαλέξω… έχω λατρέψει τόσους…

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;

Πολλοί… προσπαθώ να μην επηρεαστώ, φυσικά, αλλά τόσες ώρες στη ζωή μας με τόσα βιβλία.. γίνεται να μην επηρεαστεί κανείς;

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;

Πολλές φορές μας κατευθύνουν… όλους μας… και άλλες, προσωπικά, «πατάω πόδι» και τους κατευθύνω εγώ… όταν όμως παθιάζεται κανείς γράφοντας οι δυο αυτές ενέργειες είναι αλληλένδετες.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;

Και τα δυο και το λέω αυτό σαν εκπαιδευτικός… χρειάζεται και τεχνική εκτός από ταλέντο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;

Η καθαρή και καλή γραφή… οι σαφείς έννοιες και να μπορεί να αγγίξει συναισθηματικά τον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;

Η έλλειψη ταλέντου

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;

Δυστυχώς δεν είναι… ο μέσος Έλληνας δεν διαβάζει όσο άλλοι λαοί.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;

«Τι θα μπορούσα ακόμα να κάνω που δεν έκανα» J
 ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:Δεν υπάρχουν σχόλια: